Daan Dijkstra

Share
Kan een AI-chatbot helpen bij aanbestedingen?

Veel mensen die zich bezighouden met aanbestedingen hebben het al eens geprobeerd: ChatGPT. Het AI-programma produceert leesbare antwoorden op ogenschijnlijk elke vraag. Maar kun je ChatGPT ook gebruiken om zinvolle informatie te krijgen over het inschrijven op aanbestedingen?

Ik besloot om de proef op de som te nemen en ChatGPT te vragen om kort uit te leggen wat er belangrijk is bij het invullen van een UEA. Het antwoord was:

Het UEA (Uniform Europees Aanbestedingsdocument) is een document dat vereist is voor inschrijving op Europese aanbestedingen. Het dient als formulier voor inschrijving en bevat informatie over de inschrijver, zoals referenties, financieel overzicht en technische capaciteit.

Het invullen van het UEA kan een tijdrovende taak zijn, maar het is belangrijk om de tijd te nemen om het juist in te vullen. Hier zijn enkele tips om het proces te vergemakkelijken:
1. Lees de aanbestedingsdocumenten zorgvuldig door. Het UEA moet worden ingevuld volgens de specificaties van de aanbesteding, dus het is belangrijk om te weten welke informatie vereist is.
2. Maak gebruik van voorbeelden. Er zijn veel voorbeelden beschikbaar van ingevulde UEA’s, dit kan u helpen om een beeld te krijgen van de vereisten.
3. Wees specifiek. In plaats van algemene verklaringen te geven, geef concrete voorbeelden van ervaring en verwijzingen.
4. Controleer uw werk. Zorg ervoor dat uw UEA volledig en juist is ingevuld voordat u het indient.

Het UEA is een belangrijk onderdeel van het inschrijvingsproces voor Europese aanbestedingen. Door de tijd te nemen om het juist in te vullen, kunt u uw kansen op succes vergroten.

Klopt deze informatie?

Zonder twijfel is dit een mooi stukje proza, maar er klopt helaas weinig van. Het UEA bevat geen referenties en geen financieel overzicht. Dit is één van de nadelen van ChatGPT. Het wordt lastig om te beoordelen welke informatie wel en niet klopt, omdat de zinvolle informatie: ‘Zorg dat uw UEA volledig en juist is ingevuld voordat u het indient’ er net zo goed uitziet als de onzin: ‘Geef concrete voorbeelden van ervaring’. Zonder bronvermelding is ook niet te controleren waar de informatie vandaan komt en of die nog steeds klopt.

Hoe gaat deze ontwikkeling verder?

Natuurlijk zullen ChatGPT en vergelijkbare software nóg meer kennis gaan verzamelen, waardoor ze op termijn misschien wel een feitelijk juist antwoord kunnen geven. Uiteindelijk zal deze software ook bepaalde (standaard) teksten kunnen produceren. Je krijgt dan een soort cruise control voor het produceren of controleren van bepaalde teksten en formulieren. Maar, net als de cruise control in je auto, niet iets om blind op te varen.

Eén ding zal nooit veranderen: uiteindelijk wil een aanbestedende dienst vertrouwen krijgen dat jouw bedrijf, en dus ook jouw mensen, de juiste partij zijn voor de opdracht. Daarbij hoort ook een bepaalde mate van inspanning. Je laat commitment zien door je te verdiepen in de aanbestedende dienst. Als AI-software dit echt kan gaan simuleren, verwacht ik dat aanbestedingen ook zullen veranderen. Dan zullen bijvoorbeeld presentaties en interviews vaker een rol gaan spelen om vast te stellen of er een ‘klik’ is.

In de tussentijd: hulp bij aanbestedingen nodig?

Heb jij hulp nodig bij het invullen van een UEA? Of heb je een inschrijving nodig die jouw onderscheidend vermogen laat zien? Laten we samen aan de slag gaan!